Αρθροπλαστική Γόνατος

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του γόνατος με την οποία γίνεται πλήρης ανακατασκευή της άρθρωσης του γόνατος. Οι  φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες που ανεπαρκούν να εκτελέσουν την λειτουργία της κίνησης της άρθρωσης, αντικαθίστανται με μεταλλικές προθέσεις που στηρίζονται ισχυρά στο υγιές οστό, είναι απολύτως συμβατές, και ξαναλειτουργούν την άρθρωση χωρίς πόνο. Στην επέμβαση αυτή υποβάλλονται οι ασθενείς που έχουν προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα εφόσον  έχουν εξαντλήσει την συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη αγωγή, φυσικοθεραπείες, ενδοαρθρικές εγχύσεις PRP, Υαλουρονικού, Βλαστοκυττάρων.

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος;

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μέτατραυματικη αρθριτιδα, και η άσηπτη νέκρωση (οστεονέκρωση των μηριαίων κονδύλων).

Eίναι οι παθήσεις που προκαλούν  την καταστροφή των  δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των αρθρικών χόνδρων των μηνίσκων των συνδέσμων και των υποχόνδριων οστών.

Τα συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία που  προκαλεί σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα του ασθενούς, μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία. Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται πιο συχνά.
Σκοπός της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος είναι να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης, επιτρέποντάς του, να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.                                            

ARTHOPLASTIKI GONATOS 1 Παυλίδης Ι.

H εμπειρία του ορθοπαιδικού χειρούργου

Ο Κ. Παυλίδης έχει εξειδικευθεί στην αρθροπλαστική γόνατος σε μεγάλα κέντρα στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο όγκο χειρουργείων και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην Αρθροπλαστική Γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας.

Η τεχνική που ακολουθεί ο ιατρός

Τα τελευταία χρονιά η επέμβαση  έχει εξελιχθεί και πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (MIS) ψηφιακά υποβοηθούμενη, κατά την οποία περιορίζεται στο ελάχιστο ο τραυματισμός των γειτονικών ιστών. Μικρή παραμονή στο Νοσοκομείο – Πρωτόκολο  Γρήγορης Αποκατάστασης. Οσο το δυνατόν με αναίμακτες τεχνικές χωρίς ανάγκη μετάγγισης αίματος.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται (ατσάλι, κράμα τιτάνιου, πολυαιθυλένιο) έχουν 2 πολύ σημαντικές ιδιότητες :

 

  1. είναι κράματα ισχυρής ανθεκτικότητας 
  2. είναι βιοσυμβατά

Έτσι εξασφαλίζεται η αντοχή τους και η ανθεκτικότητά τους χωρίς να εμφανίζονται αντιδράσεις από τον οργανισμό. Ο σχεδιασμός τους βασίζεται σε εμβιομηχανικές μελέτες και μετά την τοποθέτησή τους η τεχνητή άρθρωση προσομοιάζει απόλυτα με τη φυσική άρθρωση του γόνατος.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής που ακολουθεί ο ιατρός

  • Εξατομικευμένος Προεγχειρητικός Σχεδιασμός – Ελάχιστης Επεμβατικότητας Τεχνικής
  • Μικρή Τομή, Τέλειο Αισθητικό Αποτέλεσμα Με Την Ειδική Χειρουργική Προσπέλαση Που Δεν Τραυματίζει Τους Μυς Της Περιοχής
  • Αναίμακτη Επέμβαση Χωρίς Ανάγκη Μετάγγισης – Καθόλου Μετεγχειρητικός Πόνος
  • Μικρή Παραμονή Στο Νοσοκομείο – Πρωτόκολλο Γρήγορης Κινητοποίησης
IMG 1802 Παυλίδης Ι.

Πριν το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο, σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες οδηγίες. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς για την προηγουμένη μέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης.

Τι αναισθησία απαιτείται;

Στηναρθροπλαστική  γόνατος η αναισθησία που απαιτείται είναι ήπια  αναισθησία (μέθη) και περιοχική – τοπική αναισθησία (επισκληρίδιος). Με την οποια ο μετεγχειρτικός πόνος εξαλείφεται.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Λόγω της μεγάλης εμπειρίας του Κ.ΠΑΥΛΙΔΗ το χειρουργείο διαρκεί περίπου 60 με 90 λεπτα.

Μετά το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το μικρό χειρουργικό τραύμα, βοηθάει πολύ τον ασθενή από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του.
Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξατομικευμένο για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδό του στη καθημερινή δραστηριότητα του.

Ποια η διάρκεια ζωής στην αρθροπλαστική γόνατος;

Με την σωστή εξατομικευμένη τοποθέτηση τωνμεταλικών προθέσεων της αρθροπλαστικής. Σε εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό η διάρκεια της αρθροπλαστικής είναι στα 25 – 30 χρόνια.

Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού

Αν κι εσείς πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που χρήζει αρθροπλαστικής γόνατος, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον  Εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό  Dr Παυλίδη Ιωάννη. Καθώς η πολυετής εμπειρία και ενασχόληση του με τις παθήσεις του γόνατος και  συνεχής ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις, τον καθιστούν τον πλέον ειδικό για την Χειρουργική του Γόνατος.

Ποιες οι πιθανές επιπλοκές στην αρθροπλαστική γονάτου;

Η αρθροπλαστική γόνατος σίγουρα είναι μια αρκετά σοβαρή επέμβαση, που πρέπει να πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό. Όταν γίνεται ένα χειρουργείο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς μπορεί να προκληθούν βλάβες σε σημείο κοντά σε αυτό που χειρουργείται. Παράλληλα, πάντα υπάρχει η πιθανότητα για λοίμωξη, θρόμβωση κ.α. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι αυτές οι επιπλοκές είναι αρκετά σπάνιες και στις περισσότερες περιπτώσεις εάν υπάρξει επιπλοκή γίνεται μια από τις παραπάνω, ενώ η περίπτωση να συμβούν περισσότερες από μια είναι σχεδόν αδύνατο. Ένα έμπειρος ορθοπεδικός χειρουργός όπως ο Δρ. Παυλίδης, είναι σε θέση με τις κατάλληλες τεχνικές αλλά και συμβουλές, να ελαχιστοποιήσει αυτές τις πιθανότητες, καθώς εκτός από τον ίδιο υπάρχει και μια ολόκληρη ιατρική ομάδα που επιβλέπει την κατάσταση κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Ο Δρ. Παυλίδης, λαμβάνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφευχθούν οποιαδήποτε περίπτωση επιπλοκής.

Περπάτημα μετά από αρθροπλαστική γόνατος – Τι πρέπει να γνωρίζω;

Είναι γεγονός ότι η αρθροπλαστική γόνατος θα μετατρέψει τόσο την καθημερινότητά σας, όσο και γενικότερα την ζωή σας σε μια πιο ξέγνοιαστη εποχή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζωή σας από εδώ και πέρα μπορεί να είναι πιο ενεργή απ’ ότι ήταν στο παρελθόν. Κατά την μετεγχειρητική αποκατάσταση θα πρέπει να προσέχετε το γόνατο σας και να μην κάνετε ασκήσεις που θα το ταλαιπωρούν.

 

Ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η ανάρρωση και αποκατάσταση, θα μπορείτε να κάνετε ασκήσεις που στο παρελθόν δεν μπορούσατε εξαιτίας του πόνου όπως το περπάτημα ή ακόμα και το τρέξιμο! Η αποκατάσταση ολοκληρώνετε μετά από περίπου 3 μήνες. Ωστόσο, επειδή αυτό εξαρτάται κάθε φορά από την περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό που θα σας αναφέρει αναλυτικά πότε ολοκληρώνετε για εσάς η ανάρρωση. Ο ίδιος επίσης θα σας προτείνει και τις κατάλληλες ασκήσεις που θα πρέπει να κάνετε.

Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε, καθώς μέσα από το περπάτημα κάνετε καλύτερο στο γόνατό σας. Παράλληλα, ωφελεί και σε άλλα πράγματα στην υγεία σας όπως το βάρος αλλά και το καρδιακό σας σύστημα. Καλό είναι το περπάτημα να το πάτε σταδιακά, δηλαδή με μικρές βόλτες κοντά στην περιοχή σας, και στην πορεία να κάνετε μεγαλύτερες. Καλό είναι να καταγράφεται και με κάποιον τρόπο τόσο τα χιλιόμετρα που κάνετε, όσο και την ώρα της άσκησης.

Το γρήγορο περπάτημα (τζόκινγκ), καλό είναι να το αποφύγετε για το πρώτο χρονικό διάστημα, ωστόσο για αυτό θα σας ενημερώσει στο ραντεβού σας μετεγχειρητικά ο ιατρός σας.

Υπάρχει πόνος στην ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η αίσθηση του πόνου αμέσως μετά το χειρουργείο είναι ελάχιστη καθώς ο ασθενής ακόμα βρίσκεται στην διαδικασία νάρκωσης. Ωστόσο, μόλις περάσει η επίδραση των φαρμάκων, ο πόνος αρχίζει και κάνει την παρουσία του καθώς μπορεί να νιώθετε πόνο στο σημείο που έχετε χειρουργηθεί. Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση αυτή είναι κάτι που ελαχιστοποιείται με την πάροδο των ημερών, και πολύ άμεσα ο πόνος αποτελεί παρελθόν. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει, καλό είναι ο ασθενής να λάβει κάποια παυσίπονα με σκοπό να σταματήσει. Σε κάθε περίπτωση ο ορθοπεδικός χειρουργός θα σας συμβουλεύσει και θα σας αναλύσει όλα τα στάδια της μετεγχειρητικής πορείας και αποκατάστασης.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το κόστος και τις τιμές της επέμβασης;

Οι τιμές και το κόστος της επέμβασης κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ καθορίζεται και από την κατάσταση του ασθενούς και το μέγεθος του προβλήματος που έχει υποστεί. Ένας τραυματισμός δεν είναι το ίδιο σε κάθε άνθρωπο, μπορεί να χρειαστούν διαφορετικές τεχνικές, όπως επίσης υπάρχει και βαθμός δυσκολίας. Ο Δρ. Παυλίδης, πραγματοποιεί διάγνωση και στην συνέχεια σας ενημερώνει πλήρως για το μέγεθος του προβλήματος. Για οποιαδήποτε απορία μπορείτε να μας καλέσετε στα τηλέφωνα επικοινωνίας όπου θα ενημερωθείτε για το πόσο κοστίζει η επέμβαση αλλά και αναλυτικά για την δική σας περίπτωση κατ’ όπιν ραντεβού.

Scroll to Top
Επικοινωνία Εδώ!