Αρθροσκόπηση Γόνατος

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Τις τελευταίες δεκαετίες η αρθροσκόπηση γόνατος έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή! Και έχει καθιερωθεί ως η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης κακώσεων στο γόνατο. Η αρθροσκόπηση έχει αντικαταστήσει  τις παλαιότερες μεθόδους  της χειρουργικής του γόνατος για τους τραυματισμούς μηνίσκων, χιαστών συνδέσμων και χόνδρων. Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει την ταχύτατη μετεγχειρητική κινητοποίηση και αποκατάσταση της βλάβης αναίμακτα. Έτσι, αποφεύγεται η ανάγκη για μακρά ακινητοποίηση και αποθεραπεία, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή για γρήγορη επιστροφή σε καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητα.

Αποτελεί ένα χειρουργείο «ρουτίνας»;

Η αρθροσκόπηση αποτελεί πια μέθοδο ρουτίνας σε αθλητικές κακώσεις του γόνατος: ρήξεις μηνίσκου, ρήξεις χιαστών συνδέσμων, κακώσεις του αρθρικού χόνδρου, ακόμα και σε ενδοαρθρικά κατάγματα του γόνατος.

Αυτό που συμβαίνει στην σημερινή εποχή μας είναι ενασχόληση του γενικού πληθυσμού με περιστασιακό αθλητισμό, οι βλάβες αυτές δε συμβαίνουν μόνο σε αθλητές. Ρήξεις μηνίσκων και χιαστών συνδέσμων συμβαίνουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες (σε ερασιτέχνες αθλητές).

Με την αρθροσκοπική κάμερα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης επισκόπησης και διόρθωσης της βλάβης. Οι χειρουργικές τομές είναι πολύ μικρές σε μέγεθος (2-3mm η κάθε μία) και ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος, δίνοντας τη δυνατότητα για γρήγορη κινητοποίηση της άρθρωσης.

Ανατομία του γόνατος

Το γόνατο είναι μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος. Αποτελείται από το κατώτερο τμήμα του μηριαίου οστού και το ανώτερο τμήμα του οστού της κνήμης και της επιγονατίδος. Τα τμήματα των οστών αυτών δημιουργούν την άρθρωση του γόνατος, και καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο που βοηθά να ολισθαίνουν μεταξύ τους.

ARTHOPLASTIKI GONATOS 1 Παυλίδης Ι.

Η άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό υμένα, ο οποίος παράγει υγρό που λιπαίνει τον αρθρικό χόνδρο.

Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) προσφύονται στην κνήμη και είναι ημισεληνοειδείς σχηματισμοί που αποτελούνται από κολλαγόνο. Αυξάνουν την σταθερότητα του γόνατος και απορροφούν – ελαττώνουν την πίεση στον αρθρικό χόνδρο. Επίσης διαχέουν αρθρικό υγρό στον αρθρικό χόνδρο.

Οι σύνδεσμοι είναι ταινίες συνδετικού ιστού που ενώνουν ένα οστό με κάποιο άλλο. Στο γόνατο υπάρχουν 4 κύριοι σύνδεσμοι:

Οι 2 πλάγιοι σύνδεσμοι στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του γόνατος. Έσω Πλάγιος Σύνδεσμος και Έξω Πλάγιος Σύνδεσμος.

Οι 2 χιαστοί σύνδεσμοι στο κέντρο του γόνατος. Οι σύνδεσμοι αυτοί διασταυρώνονται σχηματίζοντας ένα «Χ» με τον πρόσθιο χιαστό μπροστά και τον οπίσθιο χιαστό στον πίσω μέρος, να σταθεροποιούν το γόνατο.

Πότε χρειάζεται αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος έχει ένδειξη για τις εξής παθήσεις:

  • Ρήξη έσω – έξω μηνίσκου
  • Ρήξη χιαστών συνδέσμων (προσθίου, οπίσθιου)
  • Αφαίρεση ελευθέρων οστεοχόνδρινων τεμαχίων
  • Βλάβες αρθρικού υμένα – Λαχνοοζώδης υμενίτιδα
  • Αστάθεια επιγονατίδας
  • Οστεοχόνδρινες βλάβες
  • Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα

Πριν το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο, σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες οδηγίες. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς για την προηγουμένη μέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης.

Τι αναισθησία απαιτείται;

Στην αρθροσκόπηση  γόνατος η αναισθησία που απαιτείται είναι ήπια γενική αναισθησία (μέθη) ή περιοχική – τοπική αναισθησία (επισκληρίδιος).

Μετά το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το μικρό χειρουργικό τραύμα, βοηθάει πολύ τον ασθενή από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση).

Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδό του σε καθημερινή και αθλητική δραστηριότητα. Και αποτελείται από  3 στάδια:

  • Στάδιο ηρεμίας. Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός μας ολοκληρώνει την διαδικασία της επούλωσης της επέμβασης.
  • Στάδιο ανάκτησης του εύρους κίνησης.
  • Στάδιο ανάκτησης της δύναμης.

Επιπλοκές της αρθροσκόπησης του γόνατος

Η πιθανότητα  επιπλοκών μετά από ένα αρθροσκοπικό χειρουργείο γόνατος είναι εξαιρετικά χαμηλό σε ποσοστό <1%.

Αν κι εσείς πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση του γόνατος που χρήζει αρθροσκόπησης γόνατος, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον  Εξειδικευμένο Ορθροπαιδικό Χειρουργό  Δρ. Παυλίδη Ιωάννη. Καθώς η πολυετής εμπειρία και ενασχόληση του με τις παθήσεις του γόνατος και  συνεχής ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις, τον καθιστούν τον πλέον ειδικό για την Χειρουργική του Γόνατος.

Ποιος ο χρόνος αποκατάστασης και τι πρέπει να γνωρίζω κατά την ανάρρωση;

Αρχικά, να πούμε ότι ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο – κλινική για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά από αυτό επιστρέφει στην οικία του. Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης κρατάει λίγους μήνες. Ωστόσο, για την άμεση και ασφαλή ανάρρωση πρέπει να ακολουθήστε ορισμένες οδηγίες. Το πρώτο 24ωρο δεν θα πρέπει να οδηγήσετε αυτοκίνητο, δεν θα πρέπει να καταναλώσετε αλκοόλ καθώς και να κάνετε πράγματα που σας κουράζουν τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Ως βασική δραστηριότητα κατά την ανάρρωση, καλό θα ήταν για τις πρώτες 48 ώρες μετά το χειρουργείο να έχετε ανυψωμένο το πόδι σας. Καλό είναι επίσης να προμηθευτείτε πατερίτσες για να μπορέσετε να περπατάτε και πιο εύκολα. Ωστόσο, αν ο πόνος είναι φυσιολογικός και δεν υπάρχει σημαντικό πρήξιμο, καλό είναι να μην χρησιμοποιείται τις πατερίτσες αφού δεν θα τις χρειάζεστε πρακτικά.

Επίσης, τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση, καλό είναι να βάζετε πάγο στο σημείο κάθε 15 – 30 λεπτά.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ανεβαίνετε σκαλιά και να αποφεύγετε την ορθοστασία, όπως και να κάθεστε πολλές ώρες σε καρέκλα.

Σε πόσο καιρό μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου / καθημερινότητά μου;

Στην εργασία σας μπορείτε να επιστρέψετε εάν και εφόσον αυτή αφορά καθιστική δουλειά πολύ άμεσα. Σε μια εβδομάδα από την ημέρα του χειρουργείου μπορείτε να πάτε κανονικά στην εργασία σας, εάν δεν υπάρχει πόνος ή ο πόνος είναι υποφερτός. Αντίθετα, εάν η εργασία σας δεν είναι καθιστική και απαιτεί περισσότερη κίνηση τότε καλό είναι επιστρέψετε σε αυτή σε περίπου ένα μήνα από την ημέρα του χειρουργείου, δηλαδή εντός 3-4 εβδομάδων.

Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω;

Οι ασκήσεις που θα χρειαστεί να κάνετε είναι σχετικά απλές. Ο ορθοπεδικός χειρουργός αμέσως μετά το χειρουργείο θα σας ενημερώσει αναλυτικά για τις ασκήσεις που θα πρέπει να κάνετε. Ενδεικτικά θα πρέπει να πραγματοποιείσετε:

  • Ασκήσεις πρόσθιας ανύψωσης του ποδιού
  • Κάμψεις και εκτάσεις γόνατος
  • Κάμψεις και εκτάσεις ποδοκνημικής

Αυτές τις ασκήσεις θα πρέπει να τις κάνετε 3 φορές την ημέρα από 15 με 20 επαναλήψεις κάθε φορά.

Θα πρέπει να λάβω συγκεκριμένα φάρμακα;

Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει 100% για την φαρμακευτική αγωγή που ενδέχεται να χρειαστείτε. Ενδεικτικά τις πρώτες ημέρες μπορεί να χρειαστεί να λάβετε κάποια αναλγητική αγωγή ή κάποιο αντιφλεγμονώδες. Τα παυσίπονα θα σταματήσουν όταν σταματήσει και ο πόνος. Τέλος, σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο και πάντα μετά την συμβουλή του ιατρού μπορεί να κάνετε κάποιες αντιπηκτικές ενέσεις.  

Θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει ο ιατρός επανεξέταση;

Ο ιατρός θα σας δει και πάλι μια εβδομάδα μετά την επέμβαση για την κοπή των ραμμάτων ενώ 14 – 21 ημέρες μετά θα υπάρχει σχετικό ραντεβού για τις οδηγίες με τις ασκήσεις που θα πρέπει να κάνετε ή κάποια ενδεχόμενη φυσικοθεραπεία.

Ποιο το κόστος και οι τιμές στην αρθροσκόπηση γόνατος;

Οι τιμές και το κόστος της επέμβασης καθορίζεται ανάλογα με τον τραυματισμό και την κατάσταση του ασθενούς. Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός ξεκινάει με την διάγνωση της κατάστασης για να δει το μέγεθος του τραυματισμού. Μόλις ολοκληρωθεί η διάγνωση, προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης στον ασθενή. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής ενημερώνεται πλήρως σχετικά με το κόστος και τις τιμές του χειρουργείο. Παρ’ όλα αυτά, για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας, και το ιατρικό επιτελείο του Δρ. Παυλίδη θα σας ενημερώσει ακριβώς για το πόσο κοστίζει η τιμή της επέμβασης.

Scroll to Top
Επικοινωνία Εδώ!