ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

Τα τελευταία χρόνια,η αρθροσκόπηση  του ώμουέχει εισέλθει σε μια νέα εποχή! Και βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Αποτελεί ένα σημαντικό εξειδικευμένο σύγχρονο εργαλείο για την Ορθοπαιδική.  Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που στα χέρια εξειδικευμένου χειρουργού μπορεί να αποκαταστήσει αποτελεσματικά και σχεδόν αναίμακτα όλες τις παθήσεις του ώμου, πλην των καταγμάτων.

Η τεχνική

Είναι απλή για έναν εξειδικευμένο χειρουργό του ώμου.

 

Ο Ορθοπαιδικός χειρουργός Ιωάννης Παυλίδης έχει πολυετή εμπειρία στην χειρουργική του ώμου.

 

Όπου μέσω 3-4 τομών στην περιοχή του ώμου μικρότερες του ενός εκατοστού ,εισάγεται στον ώμο μια μικρή κάμερα το αρθροσκόπιο και μέσω οθόνης με μεγάλη μεγέθυνση και ανάλυση (4κ),τελείται η αρθροσκόπηση και η  ανεύρεση της βλάβης.

 

Κατόπιν με τα ειδικά αρθροσκόπικα εργαλεία διορθώνεται η βλάβη.Χωρίς να τραυματίζονται ιδιαίτερα οι μυς καιοι τένοντες τις περιοχής.

Ανατομία του ώμου

Ο ώμος είναι μια σύνθετη άρθρωση και έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος,αυτό και μόνο την κάνει επιρεπή σε τραυματισμούς.Αποτελείται από 3 οστά:

  • την κεφαλή του βραχιονίου,
  • την ωμοπλάτη
  • την κλείδα.

Είναι μια άρθρωση τύπου σφαίρας και κυπελλίου. Πιο συγκεκριμένα η κεφαλή του βραχιονίου η σφαίρα αρθρώνεται σε μια αβαθής κοίλη επιφάνεια την ωμογλήνη. Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες αυτές. Η ωμογλήνη περιβάλλεται από ένα κυκλοτερές ινώδες ιστό που ονομάζεται Επιχείλιος Χόνδρος, ο οποίος αυξάνει την σταθερότητα της άρθρωσης. Και ο τραυματισμός του προκαλεί Αστάθεια του ώμου. Επίσης η άρθρωση περιβάλλεται από τον άρθρικο θύλακο τους πρόσθιους και οπίσθιους γληνοβραχιόνιους συνδέσμους, που είναι οι στατικοί σταθεροποιητές της άρθρωσης του ώμου.

Το Τενότιο Πέταλο ή αλλιώς το Στροφικό Πέταλο του ώμου αποτελείται από 4 τένοντες: ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟ, ΥΠΑΚΑΝΘΙΟ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ και ΥΠΟΠΛΑΤΙΟ. Σχηματίζοντας έτσι ένα πέταλο που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιονίου. Η λειτουργία του είναι η δυναμική σταθεροποίηση και επικέντρωση της βραχιόνιας κεφαλής στην ωμογλήνη.

Πότε χρειάζεται αρθροσκόπηση του ώμου και σε ποιες παθήσεις;

Πριν το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο, σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες οδηγίες. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς για την προηγουμένη μέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης.

Μετά το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το μικρό χειρουργικό τραύμα, βοηθάει πολύ τον ασθενή από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση, πληκτρολόγηση, γράψιμο).

Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδό του σε καθημερινή και αθλητική δραστηριότητα. Και αποτελείται από  3 στάδια:

  • Στάδιο ηρεμίας. Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός μας ολοκληρώνει την διαδικασία της επούλωσης της επέμβασης.
  • Στάδιο ανάκτησης του εύρους κίνησης.
  • Στάδιο ανάκτησης της δύναμης.

Επιπλοκές της αρθροσκόπησης του ώμου

Η πιθανότητα  επιπλοκών μετά από ένα αρθροσκοπικό χειρουργείο ώμου είναι εξαιρετικά χαμηλό σε ποσοστό <1%.

 

Αν κι εσείς πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση του ώμου που χρήζει αρθροσκόπησης ώμου, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον  Εξειδικευμένο Ορθροπαιδικό Χειρουργό του Ώμου Dr Παυλίδη Ιωάννη. Καθώς η πολυετής εμπειρία και ενασχόληση του με τις παθήσεις του ώμου και  συνεχής ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις, τον καθιστούν τον πλέον ειδικό για την Χειρουργική του Ώμου.

Call Now Button Scroll to Top