Αρθροσκόπηση Ώμου

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου;

Τα τελευταία χρόνια, η αρθροσκόπηση του ώμου έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή! Και βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου. Αποτελεί ένα σημαντικό εξειδικευμένο σύγχρονο εργαλείο για την Ορθοπαιδική.  Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που στα χέρια εξειδικευμένου χειρουργού μπορεί να αποκαταστήσει αποτελεσματικά και σχεδόν αναίμακτα όλες τις παθήσεις του ώμου, πλην των καταγμάτων.

Ποια η τεχνική που εφαρμόζεται;

Είναι απλή για έναν εξειδικευμένο χειρουργό του ώμου. Ο Ορθοπαιδικός χειρουργός Ιωάννης Παυλίδης έχει πολυετή εμπειρία στην χειρουργική του ώμου.

Όπου μέσω 3-4 τομών στην περιοχή του ώμου μικρότερες του ενός εκατοστού, εισάγεται στον ώμο μια μικρή κάμερα το αρθροσκόπιο και μέσω οθόνης με μεγάλη μεγέθυνση και ανάλυση (4κ), τελείται η αρθροσκόπηση και η  ανεύρεση της βλάβης.

Κατόπιν με τα ειδικά αρθροσκόπικα εργαλεία διορθώνεται η βλάβη. Χωρίς να τραυματίζονται ιδιαίτερα οι μυς και οι τένοντες τις περιοχής.

Ανατομία του ώμου

203 1 Παυλίδης Ι.

Ο ώμος είναι μια σύνθετη άρθρωση και έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος, αυτό και μόνο την κάνει επιρρεπή σε τραυματισμούς. Αποτελείται από 3 οστά:

  • την κεφαλή του βραχιονίου
  • την ωμοπλάτη
  • την κλείδα

Είναι μια άρθρωση τύπου σφαίρας και κυπελλίου. Πιο συγκεκριμένα η κεφαλή του βραχιονίου η σφαίρα αρθρώνεται σε μια αβαθής κοίλη επιφάνεια την ωμογλήνη. Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες αυτές. Η ωμογλήνη περιβάλλεται από ένα κυκλοτερές ινώδες ιστό που ονομάζεται Επιχείλιος Χόνδρος, ο οποίος αυξάνει την σταθερότητα της άρθρωσης. Και ο τραυματισμός του προκαλεί Αστάθεια του ώμου. Επίσης η άρθρωση περιβάλλεται από τον άρθρικο θύλακο τους πρόσθιους και οπίσθιους γληνοβραχιόνιους συνδέσμους, που είναι οι στατικοί σταθεροποιητές της άρθρωσης του ώμου.

Το Τενότιο Πέταλο ή αλλιώς το Στροφικό Πέταλο του ώμου αποτελείται από 4 τένοντες:

  • ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟ
  • ΥΠΑΚΑΝΘΙΟ
  • ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ
  • ΥΠΟΠΛΑΤΙΟ

Σχηματίζοντας έτσι ένα πέταλο που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιονίου. Η λειτουργία του είναι η δυναμική σταθεροποίηση και επικέντρωση της βραχιόνιας κεφαλής στην ωμογλήνη.

Πότε χρειάζεται αρθροσκόπηση του ώμου και σε ποιες παθήσεις;

  • Ρήξη του Υπερακανθίου – Υπακανθίου – Υποπλατίου τένοντα του ώμου.

arthroscopic surgery of the rotator cuff 3 Παυλίδης Ι.

  • Τραυματικό Εξάρθρημα ή Αστάθεια της Άρθρωσης του Ώμου.
  • Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα του Ώμου.
  • Ρήξη Άνω Επιχειλείου Χόνδρου – Βλάβη SLAP.
  • Σύνδρομο Υπακρωμιακής Πρόσκρουσης – Προστριβής.
  • Συμφυτική Θυλακίτιδα-Παγωμένος Ώμος.
  • Παραεπιχείλιος Κύστη – Αποσυμπίεση Υπερπλάτιου Νεύρου.
  • Μη Τραυματική Αστάθεια του Ώμου (M.D.I.)

Πριν το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο, σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες οδηγίες. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς για την προηγουμένη μέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης.

Μετά το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω; Ποιες οι οδηγίες μετεγχειρητικά;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το μικρό χειρουργικό τραύμα, βοηθάει πολύ τον ασθενή από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση, πληκτρολόγηση, γράψιμο).

Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδό του σε καθημερινή και αθλητική δραστηριότητα. Και αποτελείται από  3 στάδια:

  • Στάδιο ηρεμίας. Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός μας ολοκληρώνει την διαδικασία της επούλωσης της επέμβασης.
  • Στάδιο ανάκτησης του εύρους κίνησης.
  • Στάδιο ανάκτησης της δύναμης

Επιπλοκές της αρθροσκόπησης του ώμου

Η πιθανότητα  επιπλοκών μετά από ένα αρθροσκοπικό χειρουργείο ώμου είναι εξαιρετικά χαμηλό σε ποσοστό <1%.

Αν κι εσείς πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση του ώμου που χρήζει αρθροσκόπησης ώμου, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον  Εξειδικευμένο Ορθροπαιδικό Χειρουργό του Ώμου Dr Παυλίδη Ιωάννη. Καθώς η πολυετής εμπειρία και ενασχόληση του με τις παθήσεις του ώμου και  συνεχής ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις, τον καθιστούν τον πλέον ειδικό για την Χειρουργική του Ώμου.

Ποιος ο χρόνος αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση του ώμου; Πως υπολογίζεται ο συνολικός χρόνος για ανάρρωση;

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής παραμένει στην κλινική ή το νοσοκομείο για περίπου 1 με 2 ημέρες, όπου λαμβάνει αναλγητικά και γίνεται μια γενική μετεγχειρητική παρακολούθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ο ιατρός να συστήσει κάποιο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ή κάποιες συχνές ασκήσεις για πιο άμεση αποκατάσταση. Συνολικά, ο χρόνος αποκατάστασης του ασθενούς υπολογίζεται από 2 έως 5 μήνες περίπου. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι εξαρτάται και από το περιστατικό αλλά και το πόσο καλά έχει ολοκληρωθεί η επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείο, ο ιατρός φροντίζει να σας ενημερώσει τόσο για τον χρόνο αποκατάστασης, όσο και για την γενικότερη μετεγχειρητική πορεία που θα έχετε.

Τι ασκήσεις πρέπει να κάνω μετά από αρθροσκόπηση ώμου για την αποθεραπεία;

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα τόσο με ασκήσεις, όσο και με φυσικοθεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας όπως για παράδειγμα έκταση ώμου, τέντωμα χεριού κ.α. Φυσικά, ο Δρ. Παυλίδης είναι στην διάθεσή σας, να σας ενημερώσει αναλυτικά για τις ασκήσεις που θα πρέπει να εφαρμόσετε μετά την αρθροσκόπηση ώμου.

Γίνεται αρθροσκόπηση ώμου με τοπική αναισθησία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις εφαρμόζεται γενική αναισθησία. Αυτό εξασφαλίζει ένα άρτιο χειρουργείο, όπου η επέμβαση που πραγματοποιείται είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Ωστόσο, η ομάδα αναισθησιολόγων σε συνεργασία με τον χειρουργό ορθοπεδικό αποφασίζουν και κρίνουν κατά πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί τοπική αναισθησία. Σε αυτή τη περίπτωση ο χειρουργός σας ενημερώνει για την διαδικασία του χειρουργείου και το πως γίνεται.

Πόσο κοστίζει η αρθροσκόπηση ώμου; Ποιο το κόστος και οι τιμές της επέμβασης;

Το κόστος και η τιμή της επέμβασης εξαρτάται ανάλογα την κατάσταση και την περιπλοκότητα του τραυματισμού. Σε πρώτο στάδιο ο ιατρός βλέπει την σοβαρότητα της κατάστασης, σας εξηγεί ακριβώς πως έχουν τα πράγματα και φυσικά σας ενημερώνει για την τιμή του χειρουργείο. Έτσι, το πόσο κοστίζει η επέμβαση είναι πάντα ανάλογο με το τι θα κληθεί ο ιατρός να αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Παυλίδη, όπου και θα σας εξηγήσει ακριβώς την κατάσταση και τις τιμές για την επέμβαση.

Scroll to Top
Επικοινωνία Εδώ!