Αρθροσκόπηση Γόνατος

Τις τελευταίες δεκαετίες η αρθροσκόπηση γόνατος  έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή! Και έχει καθιερωθεί ως η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης κακώσεων στο γόνατο. Η αρθροσκόπηση έχει αντικαταστήσει  τις παλαιότερες μεθόδους  της χειρουργικής του γόνατος για τους τραυματισμούς μηνίσκων, χιαστών συνδέσμων και χόνδρων. Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει την ταχύτατη μετεγχειρητική κινητοποίηση και αποκατάσταση της βλάβης αναίμακτα. Έτσι, αποφεύγεται η ανάγκη για μακρά ακινητοποίηση και αποθεραπεία, δίνοντας τη δυνατότητα στον ασθενή για γρήγορη επιστροφή σε καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητα.

Η αρθροσκόπηση αποτελεί πια μέθοδο ρουτίνας σε αθλητικές κακώσεις του γόνατος: ρήξεις μηνίσκουρήξεις χιαστών συνδέσμωνκακώσεις του αρθρικού χόνδρου, ακόμα και σε ενδοαρθρικά κατάγματα του γόνατος.

 

Αυτό που συμβαίνει στην σημερινή εποχή μας είναι ενασχόληση του γενικού πληθυσμού με περιστασιακό αθλητισμό, οι βλάβες αυτές δε συμβαίνουν μόνο σε αθλητές. Ρήξεις μηνίσκων και χιαστών συνδέσμων συμβαίνουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες (σε ερασιτέχνες αθλητές).

 

Με την αρθροσκοπική κάμερα παρέχεται η δυνατότητα άμεσης επισκόπησης και διόρθωσης της βλάβης. Οι χειρουργικές τομές είναι πολύ μικρές σε μέγεθος (2-3mm η κάθε μία) και ο μετεγχειρητικός πόνος ελάχιστος, δίνοντας τη δυνατότητα για γρήγορη κινητοποίηση της άρθρωσης.

Ανατομία του γόνατος

Το γόνατο είναι μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος. Αποτελείται από το κατώτερο τμήμα του μηριαίου οστού και το ανώτερο τμήμα του οστού της κνήμης και της επιγονατίδος. Τα τμήματα των οστών αυτών δημιουργούν την άρθρωση του γόνατος,και καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο που βοηθά να ολισθαίνουν μεταξύ τους.

Η άρθρωση περιβάλεται από τον αρθρικό υμένα, ο οποίος παράγει υγρό που λιπαίνει τον αρθρικό χόνδρο.

Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) προσφύονται στην κνήμη και είναι ημισεληνοειδείς σχηματισμοί που απότελούνται από κολλαγόνο.Αυξάνουν την σταθερότητα του γόνατος και απορροφουν-ελαττώνουν την πίεση στον αρθρικό χόνδρο. Επίσης διαχέουν αρθρικό υγρό στον αρθρικό χόνδρο.

Οι σύνδεσμοι είναι ταινίες συνδετικού ιστού που ενώνουν ένα οστό με κάποιο άλλο. Στο γόνατο υπάρχουν 4 κύριοι σύνδεσμοι:

Οι 2 πλάγιοι σύνδεσμοι στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του γόνατος. Έσω Πλάγιος Σύνδεσμος και Έξω Πλάγιος Σύνδεσμος

Οι 2 χιαστοί σύνδεσμοι στο κέντρο του γόνατος. Οι σύνδεσμοι αυτοί διασταυρώνονται σχηματίζοντας ένα «Χ» με τον πρόσθιο χιαστό μπροστά και τον οπίσθιο χιαστό στον πίσω μέρος, να σταθεροποιούν το γόνατο.

Πότε χρειάζεται αρθροσκόπηση γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος έχει ένδειξη για τις εξής παθήσεις:

Πριν το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο, σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες οδηγίες. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς για την προηγουμένη μέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης.

Τι αναισθησία απαιτείται;

Στην αρθροσκόπηση  γόνατος η αναισθησία που απαιτείται είναι ήπια γενική αναισθησία (μέθη) ή  περιοχική αναισθησία (επισκληρίδιος).

Μετά το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το μικρό χειρουργικό τραύμα, βοηθάει πολύ τον ασθενή από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του (πχ. οδήγηση).

Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδό του σε καθημερινή και αθλητική δραστηριότητα. Και αποτελείται από  3 στάδια :

 

  1. Στάδιο ηρεμίας. Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός μας ολοκληρώνει την διαδικασία της επούλωσης της επέμβασης.

  2. Στάδιο ανάκτησης του εύρους κίνησης.

  3. Στάδιο ανάκτησης της δύναμης.

Επιπλοκές της αρθροσκόπησης του γόνατος

Η πιθανότητα  επιπλοκών μετά από ένα αρθροσκοπικό χειρουργείο γόνατος είναι εξαιρετικά χαμηλό σε ποσοστό <1%.

Αν κι εσείς πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση του γόνατος που χρήζει αρθροσκόπησης γόνατος, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον  Εξειδικευμένο Ορθροπαιδικό Χειρουργό  Dr Παυλίδη Ιωάννη. Καθώς η πολυετής εμπειρία και ενασχόληση του με τις παθήσεις του γόνατος και  συνεχής ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις, τον καθιστούν τον πλέον ειδικό για την Χειρουργική του Γόνατος.

Call Now Button Scroll to Top