Αρθροπλαστική Ώμου

Αρθροπλαστική του ώμου

Αν και η αρθροπλαστική ώμου είναι λιγότερο συχνή από την αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, είναι εξίσου επιτυχημένη στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων.

Γενικά

Η επέμβαση αντικατάστασης ώμου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950 για τη θεραπεία σοβαρών καταγμάτων ώμου. Με τα χρόνια, η αντικατάσταση της άρθρωσης του ώμου άρχισε να χρησιμοποιείται για πολλές άλλες επώδυνες καταστάσεις του ώμου, όπως διάφορες μορφές αρθρίτιδας.

Σήμερα, περίπου 53.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ώμου κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Έρευνα και την Ποιότητα της Υγείας. Αυτό συγκρίνεται με περισσότερους από 900.000 Αμερικανούς ετησίως που κάνουν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος και ισχίου.

Εάν οι μη χειρουργικές θεραπείες όπως τα φάρμακα και οι αλλαγές δραστηριότητας δεν είναι πλέον χρήσιμες για την ανακούφιση του πόνου, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης της άρθρωσης του ώμου. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία για την ανακούφιση από τον πόνο και για να σας βοηθήσει να συνεχίσετε τις καθημερινές δραστηριότητες.

Είτε μόλις ξεκινήσατε να εξερευνάτε επιλογές θεραπείας είτε έχετε ήδη αποφασίσει να κάνετε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του ώμου, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερα για αυτήν την πολύτιμη διαδικασία.

Ανατομία του ώμου

Ο ώμος σας αποτελείται από τρία οστά: το βραγχιόνιο οστό, την ωμοπλάτη και την κλείδα σας. Ο ώμος είναι μια άρθρωση σαν μια μπάλα μέσα σε υποδοχή(κυπέλλιο): Η μπάλα ή η κεφαλή του βραχίονα σας εφάπτεται σε μια ρηχή υποδοχή στην ωμοπλάτη σας.

203 1 Παυλίδης Ι.

Αυτή η υποδοχή ονομάζεται ωμογλήνη.Οι επιφάνειες των οστών όπου εφάπτονται, καλύπτονται με αρθρικό χόνδρο, μια λεία ουσία που προστατεύει τα οστά και τους επιτρέπει να κινούνται εύκολα. Ένας λεπτός, λείος ιστός που ονομάζεται αρθρικός υμένας καλύπτει όλες τις υπόλοιπες επιφάνειες μέσα στην άρθρωση του ώμου. Σε έναν υγιή ώμο, αυτή η μεμβράνη παράγει μια μικρή ποσότητα υγρού που λιπαίνει τον χόνδρο και εξαλείφει σχεδόν κάθε τριβή στον ώμο σας.

Οι μύες και οι τένοντες που περιβάλλουν τον ώμο παρέχουν σταθερότητα και υποστήριξη.

Όλες αυτές οι δομές επιτρέπουν στον ώμο να περιστρέφεται με μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα.

Περιγραφή

Στη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ώμου, τα κατεστραμμένα μέρη του ώμου αφαιρούνται και αντικαθίστανται με τεχνητά εξαρτήματα, που ονομάζονται προσθέσεις.

Οι θεραπευτικές επιλογές είναι είτε αντικατάσταση μόνο της κεφαλής του βραχιονίου οστού (μπάλα), είτε αντικατάσταση τόσο της μπάλας όσο και της υποδοχής (Ωμογλήνης).

Αίτια

Αρκετές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο και αναπηρία στον ώμο και να οδηγήσουν τους ασθενείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης (Αρθροπλαστικής) της άρθρωσης του ώμου.

Οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων).

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που σχετίζεται με την ηλικία. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα. Ο χόνδρος που προστατεύει τα οστά του ώμου φθείρεται. Τα οστά στη συνέχεια τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο. Με την πάροδο του χρόνου, η άρθρωση του ώμου γίνεται σιγά σιγά δύσκαμπτη και επώδυνη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί η ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας. Είναι ένας κοινός λόγος που οι άνθρωποι κάνουν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ώμου(Αρθροπλαστική).

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονές στις αρθρώσεις. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τον χόνδρο και τελικά να προκαλέσει απώλεια χόνδρου, πόνο και δυσκαμψία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή μιας ομάδας διαταραχών που ονομάζονται φλεγμονώδεις αρθρίτιδες.

Μετατραυματική Αρθρίτιδα

Είναι ακόλουθο σοβαρού τραυματισμού στον Ώμο. Όπως κατάγματα στην Ωμική ζωνη,ρήξεις του στροφικού πετάλου του ώμου. Αστάθεια του ώμου που προκαλεί βλάβες στον στον χόνδρο. Όλα τα παραπάνω είναι εξελισσόμενες βλάβες οι οποίες καταλήγουν σε βαρεία μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα του Ώμου.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΡΗΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ ΤΟΥ ΩΜΟΥ

Ένας ασθενής με πολύ μεγάλη ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να αναπτύξει αρθρίτιδα στον ώμο από ρήξη του στροφικού πετάλου. Σε αυτή την κατάσταση, οι αλλαγές στην άρθρωση του ώμου λόγω της ρήξης του στροφικού πετάλου μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα και καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης.

ΑΣΗΠΤΗ ΝΕΡΚΩΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ (οστεονέκρωση)

Αυτή είναι μια επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος στο οστό. Επειδή τα οστικά κύτταρα πεθαίνουν χωρίς παροχή αίματος, η οστεονέκρωση μπορεί τελικά να προκαλέσει καταστροφή της άρθρωσης του ώμου και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα. Η χρόνια χρήση στεροειδών, οι κατάδυσεις, το σοβαρό κάταγμα του ώμου, η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η βαριά χρήση αλκοόλ είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για άσηπτή νέκρωση κεφαλής βραχιονίου.

Σοβαρά Βαρεία Κατάγματα

Ένα σοβαρό κάταγμα του ώμου είναι ένας άλλος κοινός λόγος που οι άνθρωποι κάνουν Αρθροπλαστική του ώμου. Όταν κεφαλή του βραχιονίου υποστεί κάταγμα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για έναν γιατρό να επαναφέρει τα κομμάτια του οστού στη θέση τους. Επιπλέον, η παροχή αίματος στα κομμάτια των οστών μπορεί να διακοπεί. Σε αυτή την περίπτωση, ένας χειρουργός μπορεί να συστήσει αντικατάσταση ώμου. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με οστεοπόρωση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρά κατάγματα ώμου.

Αποτυχία προηγούμενης επέμβασης αντικατάστασης ώμου

Αν και ασυνήθιστο, ορισμένες αντικαταστάσεις ώμων αποτυγχάνουν, τις περισσότερες φορές λόγω χαλάρωσης του εμφυτεύματος, φθοράς, μόλυνσης και εξάρθρωσης. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης – που ονομάζεται χειρουργική επέμβαση αναθεώρησης.

Είναι η αντικατάσταση άρθρωσης ώμου για εσάς;

Η απόφαση για χειρουργική επέμβαση Αρθροπλαστικής του ώμου θα πρέπει να είναι μια απόφαση συνεργασίας ανάμεσα σε εσάς, την οικογένειά σας και τον ορθοπεδικό σας.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ώμου. Τα άτομα που επωφελούνται από τη χειρουργική επέμβαση έχουν συχνά:

Έντονος πόνος στον ώμο που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.
Μέτριος έως έντονος πόνος κατά την ανάπαυση. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι αρκετά έντονος για να αποτρέψει έναν καλό ύπνο.
Απώλεια κίνησης και/ή αδυναμία στον ώμο.
Αποτυχία ουσιαστικής βελτίωσης με άλλες θεραπείες όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης ή/και φυσικοθεραπεία.

Επιλογές Αρθροπλαστικής του ώμου

Η επέμβαση αντικατάστασης ώμου είναι εξαιρετικά εξειδικευμένη τεχνική. Θα πρέπει να εκτελείται από χειρουργική ομάδα με εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντικαταστάσεων ώμων. Ο χειρουργός σας θα αξιολογήσει προσεκτικά την κατάστασή σας πριν πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις. Θα συζητήσουν μαζί σας ποιος τύπος αντικατάστασης θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες υγείας σας. Μη διστάσετε να ρωτήσετε ποιος τύπος εμφυτεύματος θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωσή σας και γιατί αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη για εσάς.

Ολική Αρθροπλαστική του ώμου/ Ανατομική

Η τυπική ολική Αρθροπλαστική του ώμου περιλαμβάνει την αντικατάσταση των αρθριτικών επιφανειών της άρθρωσης με μια μεταλλική βραχιόνια κεφαλή η οποία στηρίζεται σε ένα μεταλλικό στυλεο μεσα στον αυλο του βραχιονίου οστου,αυτό είναι το ένα μέρος ,και το άλλο μερος ειναι μια υποδοχή από πολυαιθυλένιο που προσμοιάζει την ωμογλήνη .

Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ώμου και άθικτους τένοντες του στροφικού πετάλου είναι γενικά καλοί υποψήφιοι για συμβατική Ολική αρθροπλαστική ώμου.

203 Παυλίδης Ι.

Ημιαρθροπλαστική

Ανάλογα με την κατάσταση του ώμου σας, ο χειρουργός σας μπορεί να αντικαταστήσει μόνο την κεφαλή του βραχιονίου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Ημιαρθροπλαστική. Σε μια παραδοσιακή Ημιαρθροπλαστική, ο χειρουργός αντικαθιστά την κεφαλή του βραχιονίου με μια μεταλλική κεφαλή με στυλεό, παρόμοια με το εξάρτημα που χρησιμοποιείται σε μια Ολική Αρθροπλαστική ώμου. Αυτό ονομάζεται Ημιαρθροπλαστική με στυλεό.

Όταν η κεφαλή του βραχιονίου έχει σοβαρό κάταγμα αλλά η Ωμογλήνη είναι φυσιολογική, συνίσταται Ημιαρθροπλαστική.
Πολλές φορές η απόφαση μετά από σοβαρό κάταγμα για Ολική Αρθροπλαστική ή για Ημιαρθροπλαστική ή ακόμα και για ανάστροφη Αρθροπλαστική παίρνεται κατά την διάρκεια του χειρουργείου όπου εκεί ο χειρουργός έχει άμεση όραση του προβλήματος και παίρνει την απόφαση.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα λαμβάνουν καλύτερη ανακούφιση από τον πόνο από την Ολική Αρθροπλαστική ώμου ή την Ανάστροφη Αρθροπλαστική παρά από την Ημιαρθροπλαστική.

Ημιαρθροπλαστική Επιφανείας

Η Ημιαρθροπλαστική επιφανείας περιλαμβάνει την αντικατάσταση μόνο της επιφάνειας της κεφαλής του βραχιονίου με μια πρόσθεση σαν καπάκι χωρίς στυλεό. Με το πλεονέκτημά του στη διατήρηση του οστού, προσφέρει σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα του ώμου μια εναλλακτική λύση, ειδικότερα για νέους ασθενείς από την τυπική Αρθροπλαστική ώμου με στυλεό.

Βασικος κανονας για όλα τα ειδη Ημιαρθροπλαστικής να είναι άθικτος ο χόνδρος της Ωμογλήνης.
Για ασθενείς που είναι νέοι ή πολύ δραστήριοι, η ημιαρθροπλαστική επιφανειας αποφεύγει τους κινδύνους φθοράς και χαλάρωσης των προθέσεων που μπορεί να προκύψουν με τις συμβατικές Ολικές Αρθροπλαστικες ώμων σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Λόγω της πιο συντηρητικής φύσης της, η Ημιαρθροπλαστική επιφανειας μπορεί να είναι ευκολότερο να μετατραπεί σε ολική Αρθροπλαστική ώμου, εάν είναι απαραίτητο, αργότερα.

Ανάστροφη Αρθροπλαστική του ώμου

Ένας άλλος τύπος αρθροπλαστικής ώμου. Η Ανάστροφη Αρθροπλαστική ώμου χρησιμοποιείται για άτομα που έχουν:

Πλήρη ρήξη του στροφικού πετάλου των τενόντων του ώμου με συνοδό βαρεία οστεοαρθρίτιδα γληνοβραχιόνιας άρθρωσης.
Μετά από προηγούμενη Αρθροπλαστική που απέτυχε.
Μετά από βαρεία κατάγματα του ώμου στα οποία δεν μπορεί να γίνει οστεοσύνθεση ή Ολική Αρθροπλαστική ή Ημιαρθροπλαστική του ώμου.
Στην Ανάστροφη Αρθροπλαστική του ώμου τα εμφυτεύματα μπαίνουν ανάστροφα από ότι στις συμβατικές αρθροπλαστικές του ώμου. Και αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που κάνει την διαφορά. Γιατί η Ανάστροφη Αρθροπλαστική δεν χρειάζεται του τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου για να έχει αποτέλεσμα, χρειάζεται μόνο τον Δελτοειδή μυ για την ανύψωσή του ώμου.

offers banner 1 1 Παυλίδης Ι.

Επιπλοκές

Ο ορθοπεδικός χειρουργός σας θα σας εξηγήσει τους πιθανούς κινδύνους και τις επιπλοκές της αντικατάστασης της άρθρωσης του ώμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την ίδια τη χειρουργική επέμβαση και εκείνων που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου μετά την επέμβαση.

Όταν εμφανίζονται επιπλοκές, οι περισσότερες αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Μόλυνση. Η μόλυνση είναι επιπλοκή οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης. Στην Αρθροπλαστική του ώμου, μπορεί να εμφανιστεί μόλυνση στο τραύμα ή βαθιά γύρω από την πρόθεση. Μπορεί να συμβεί ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο ή αφού πάτε σπίτι. Μπορεί να συμβεί και χρόνια αργότερα. Μικρές λοιμώξεις στην περιοχή του τραύματος γενικά αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μεγάλες ή βαθιές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν περισσότερη χειρουργική επέμβαση και αφαίρεση της πρόθεσης. Οποιαδήποτε μόλυνση στο σώμα σας μπορεί να εξαπλωθεί στην αρθροπλαστική σας.
Χαλάρωση και φθορά των Προθέσεων. Αν και τα σχέδια και τα υλικά των προσθέσεων, καθώς και οι χειρουργικές τεχνικές συνεχίζουν να εξελίσσονται, η πρόθεση μπορεί να φθαρεί και τα εξαρτήματα μπορεί να χαλαρώσουν. Τα εξαρτήματα μιας αντικατάστασης ώμου μπορεί επίσης να εξαρθρωθούν. Η υπερβολική φθορά, χαλάρωση ή εξάρθρωση μπορεί να απαιτήσει πρόσθετη χειρουργική επέμβαση (διαδικασία αναθεώρησης).
Νευρική βλάβη. Τα νεύρα κοντά στην αρθροπλαστική μπορεί να καταστραφούν κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αν και αυτός ο τύπος τραυματισμού είναι σπάνιος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι τραυματισμοί των νεύρων συχνά βελτιώνονται και μπορεί να ανακάμψουν πλήρως.

Χειρουργική διαδικασία

Η διαδικασία Αρθροπλαστικής του ώμου σας διαρκεί συνήθως περίπου 2 ώρες.

Μετά την επέμβαση, θα μεταφερθείτε στην αίθουσα ανάνηψης, όπου θα παραμείνετε για λίγο ενώ παρακολουθείται η ανάρρωσή σας από την αναισθησία. Αφού ξυπνήσετε, θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο του νοσοκομείου σας.
Η ιατρική σας ομάδα θα σας δώσει αρκετές δόσεις αντιβιοτικών για να αποτρέψετε τη μόλυνση. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να φάνε στερεά τροφή και να σηκωθούν από το κρεβάτι την ημέρα μετά την επέμβαση. Πιθανότατα θα μπορείτε να πάτε σπίτι την πρώτη, δεύτερη ημέρα μετά την επέμβαση.

Viber 2022 09 29 10 05 11 823 Παυλίδης Ι.

Αποκατάσταση

Μετά το χειρουργείο, θα νιώσετε λίγο πόνο. Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ο γιατρός και οι νοσοκόμες σας θα εργαστούν για να μειώσουν τον πόνο σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αναρρώσετε από τη χειρουργική επέμβαση γρηγορότερα.

Συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο μετά την επέμβαση. Πολλά είδη φαρμάκων είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών, των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και των τοπικών αναισθητικών. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό αυτών των φαρμάκων για να βελτιώσει την ανακούφιση από τον πόνο.
Η διαχείριση του πόνου είναι ένα σημαντικό μέρος της ανάρρωσής σας.
Ένα προσεκτικό, καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα αποκατάστασης είναι κρίσιμο για την επιτυχία μιας αντικατάστασης ώμου. Συνήθως ξεκινάτε ήπια φυσικοθεραπεία αμέσως μετά την επέμβαση. Ο χειρουργός ή ο φυσιοθεραπευτής σας θα σας παράσχει ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι για να δυναμώσετε τον ώμο σας και να βελτιώσετε την ευελιξία σας.

Scroll to Top
Επικοινωνία Εδώ!