Σύγχρονη Αρθροπλαστική Ισχίου

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η Αρθροπλαστική του ισχίου αποτελεί μια εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που έφερε επανάσταση στην Ορθοπαιδικήτα τελευταία χρόνια! Επιτρέπει σε πολλούς ασθενείς, κυρίως μεγάλης ηλικίας,  με βαριά αρθρίτιδα του ισχίου να έχουν φυσιολογική ζωή και ανώδυνη βάδιση, χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Η σύγχρονη Ολική Αρθροπλαστική του ισχίου είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Όπου πραγματοποιείται μικρή τομή και διατηρούνται και προστατεύονται σημαντικοί μύες και τένοντες του ισχίου. Με πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και παράλληλα επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς την επόμενη μέρα του χειρουργείου ακόμα και ώρες μετά το χειρουργείο.

Με τις σύγχρονες τεχνικές χρησιμοποιούνται υλικά ‘‘τελευταίας’’ ιατρικής τεχνολογίας. Οι προθέσεις ή τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι κατασκευασμένα από υλικά απολύτως συμβατά με τον οργανισμό. Επίσης, προσομοιάζουν σε απολυτό βαθμό την φυσιολογική κινηματική του ισχίου και έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 20 ετών!

Οι τεχνητές αρθρώσεις που αντικαθιστούν τις φθαρμένες, κατά την επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής του Ισχίου με τις Σύγχρονες Τεχνικές από έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, παραμένουν λειτουργικές εφ’ όρου ζωής!

Επομένως, η Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου θεωρείται, μια από τις πιο ασφαλείς και κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις στο χώρο της Ορθοπαιδικής.

isxio3 Παυλίδης Ι.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία του ισχίου που  προκαλεί σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα του ασθενούς, μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία. Το ισχίο είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνά.

Η άρθρωση του ισχίου μπορεί να υποστεί αρκετά μεγάλη φθορά. Παρά την αντοχή της όμως, με την ηλικία και τη χρήση, ο χόνδρος καιτο υποχόνδριο οστό που καλύπτει τα οστά της άρθρωσης μπορεί να φθαρεί και να καταστραφεί. Επίσης με την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου φθείρονται οι μύες και οι τένοντες  που περιβάλλουν το ισχίο.

Πότε έχει ένδειξη η Αρθροπλαστική Ισχίου; Ποια τα βασικά αίτια;

Η πραγματοποίηση ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου προϋποθέτει να υπάρχειμεγάλη φθορά στην άρθρωση του ισχίου.

Οι αιτίες που μπορούν προκαλέσουν βλάβη στην άρθρωση του ισχίου είναι οι εξής:

Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου

Η αρθρίτιδα είναι ένας άτυπος τρόπος να αναφερόμαστε στον πόνο στις αρθρώσεις. Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι αρθρίτιδας και παρόμοιες καταστάσεις. Σήμερα θεωρείται η κυριότερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. Η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσο, κατά την οποία ο χόνδρος και το υποχόνδριο οστό  της άρθρωσης του ισχίου φθείρεται.

Συγγενής Δυσπλασία Του Ισχίου Ή Αναπτυξιακή Δυσπλασία

Είναι μια κληρονομική και συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση) πάθηση που εμφανίζεται μία φορά κάθε 1.000 γεννήσεις. Αφορά σε μια παθολογία της  κοτύλης που φιλοξενεί την κεφαλή του ισχίου, με συνέπεια η κεφαλή του ισχίου  να μην αρθρώνεται καλά με την κοτύλη,να εξέχει προς τα έξω και με την πάροδο του χρόνου να προκαλεί εκφυλιστικές αλλοιώσεις και καταστροφή της άρθρωσης.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται λανθασμένα στον ίδιο του τον εαυτό, στις αρθρώσεις στην προκυμμένη περίπτωση. Έτσι δημιουργείται φλεγμονή στις αρθρώσεις, με συνέπεια το πρήξιμο καιτον πόνο μέσα και γύρω από αρθρώσεις. Εάν η φλεγμονή παραμείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να βλάψει τον χόνδρο, καθώς και τα ίδια τα οστά. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να υποστεί απώλεια του χόνδρου, ενώ οι αρθρώσεις καθίστανται χαλαρές, ασταθείς, επώδυνες και χάνουν την κινητικότητά τους. Η καταστροφή στις αρθρώσεις  μπορεί να εμφανιστεί νωρίς στη ηλικία του ασθενούς, είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και επιθετική θεραπεία για τον έλεγχο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

Οστεοαρθρίτιδα Τραυματικής Αιτιολογίας

Αυτή η κατηγορία οστεοαρθρίτιδας συμβαίνει σε υγιείς αρθρώσεις του ισχίου για παράδειγμα μετά από ένα τροχαίο, μια πτώση από ύψος, από επαναλαμβανόμενες μικροκακκώσεις και τραυματισμούς του ισχίου.

Η Παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει σημαντικά τις αρθρώσεις.  Η παχυσαρκία είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τους ασθενείς που εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Όταν όλα τα συντηρητικά μέτρα αποτύχουν, η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια αποτελεσματική χειρουργική επιλογή.

Άσηπτη Νέκρωση Της Μηριαίας Κεφαλής (Οστεονέκρωση)

Προκαλείται όταν η ροή του αίματος στο οστό του ισχίου μειώνεται και η κεφαλή του μηριαίου νεκρώνεται. Αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει κι άλλα οστά, η άσηπτη νέκρωση συμβαίνει συχνότερα στο ισχίο. Μπορεί να προκληθεί από κάταγμα ή εξάρθρωση ισχίου ή από τη χρήση στεροειδών, και άλλων παθήσεων.

Η λήψη λεπτομερούς ιστορικού σε συνδυασμό με κλινική εξέταση συνήθως αρκούν για να διαγνωσθεί η οστεοαρθρίτιδα.  Η ακτινογραφία και σεπιο σπάνιες περιπτώσεις-  μαγνητική ή αξονική τομογραφία, επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής

  • Εξατομικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός – ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνικής
  • Μικρή τομή, τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα με την ειδική χειρουργική προσπέλαση που δεν τραυματίζει τους μυς και τους τένοντες της περιοχής
  • Αναίμακτη επέμβαση χωρίς ανάγκη μετάγγισης – καθόλου μετεγχειρητικός πόνος
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο – πρωτόκολλο γρήγορης κινητοποίησης

Πριν το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο, σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες οδηγίες. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς για την προηγουμένη μέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης.

Τι αναισθησία απαιτείται;

Στην αρθροπλαστική ισχίου η αναισθησία που απαιτείται είναι ήπια  αναισθησία (μέθη) καιπεριοχική αναισθησία (επισκληρίδιος). Με την οποία ο μετεγχειρητικός πόνος εξαλείφεται.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Λόγω της μεγάλης εμπειρίας του Κ. Παυλίδη το χειρουργείο διαρκεί περίπου  90 λεπτά.

Μετά το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω; Πρέπει να πάρω κάποιες προφυλάξεις στην καθημερινότητά μου;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το μικρό χειρουργικό τραύμα, βοηθάει πολύ τον ασθενή από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του.

Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξατομικευμένο για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδό του στη καθημερινή δραστηριότητα του. Για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε θα σας ενημερώσει κατάλληλα ο ιατρός μετά την επέμβαση.

Ποια η διάρκεια επέμβασης στην αρθροπλαστική ισχίου;

Με την σωστή εξατομικευμένη τοποθέτηση των μεταλικών προθέσεων της αρθροπλαστικής. Σε εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό η διάρκεια της αρθροπλαστικής είναι περίπου στα 25 χρόνια.

Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού!

Υπάρχει πρήξιμο μετά από την αρθροπλαστική ισχίου;

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης μπορεί να υπάρξει ένα οίδημα ή αλλιώς πρήξιμο το οποίο και είναι φυσιολογικό. Ο ιατρός σας ενημερώνει για την κατάσταση και σας προτείνει τρόπους για την άμεση αποκατάσταση. Αν το πρήξιμο όμως προκαλεί έντονο πόνο, τότε καλό θα ήταν να σηκώνετε το πόδι σας κάποια μικρά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να κουράζετε το χειρουργημένο πόδι. Το πρήξιμο μπορεί να κρατήσει από κάποιες ημέρες μέχρι και μήνα. Αν δείτε ότι αυτό επιμένει τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ορθοπεδικό σας όπου και αυτός θα σας ενημερώσει κατάλληλα.

Τι ασκήσεις θα πρέπει να κάνω μετά από αρθοπλαστική ισχίου;

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια γκάμα ασκήσεων για την κατάλληλη αποκατάσταση. Ο ιατρός μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου θα σας ενημερώσει για το τι ασκήσεις προτείνονται στην περίπτωσή σας. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι βοηθούν αρκετά οι παρακάτω ασκήσεις:

  • Κάμψη ισχίου και γόνατος
  • Απαγωγή – Ξεκινήστε με τα πόδια ενωμένα
  • Εκγύμναση τετρακέφαλων
  • Έκταση γόνατος

Ο γιατρός θα σας αναλύσει αυτές αλλά και ακόμα περισσότερες ασκήσεις για τον τρόπο και την συχνότητα που πρέπει να τις πραγματοποιείτε εντός της ημέρας.

Ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με μεγάλη ασφάλεια από έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν επιπλοκές αφού οι πιθανότητες λάθους είναι αρκετά μικρές. Ο έμπειρος ορθοπεδικός χειρουργός σας ενημερώνει αναλυτικά για την διαδικασία της επέμβασης και φυσικά εάν μπορεί να υπάρξουν πιθανές επιπλοκές. Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας όπου και θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά.

Πόσο κοστίζει η αρθροπλαστική ισχίου; Ποιο το κόστος και η τιμή;

Το κόστος της επέμβασης καθορίζεται από την εκάστοτε περίπτωση του ασθενούς. Ο ιατρός πραγματοποιεί την διάγνωση, βλέποντας το μέγεθος του προβλήματος και στην συνέχεια έρχεται σε επικοινωνία με το ασθενή, όπου και τον ενημερώνει για την τιμή της επέμβασης και το πόσο κοστίζει αυτή. Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Αν κι εσείς πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα του ισχίου που χρήζει Αρθροπλαστικής, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον  Εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Dr Παυλίδη Ιωάννη. Καθώς η πολυετής εμπειρία και ενασχόληση του με τις παθήσεις του Ισχίου και  συνεχής ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις, τον καθιστούν τον πλέον ειδικό για την Χειρουργική του Ισχίου.

Scroll to Top
Επικοινωνία Εδώ!