Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του γόνατοςμε την οποία γίνεται πλήρης ανακατασκευή της άρθρωσης του γόνατος. Οι  φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες που ανεπαρκούν να εκτελέσουν την λειτουργία της κίνησης της άρθρωσης, αντικαθίστανται με μεταλλικές προθέσεις που στηρίζονται ισχυρά στο υγιές οστούν, είναι απολύτως συμβατές, και ξαναλειτουργούν την άρθρωση χωρίς πόνο. Στην επέμβαση αυτή υποβάλλονται οι ασθενείς που έχουν προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα εφόσον  έχουν εξαντλήσει την συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη αγωγή,φυσικoθεραπείες, ενδοαρθρικές εγχύσεις PRP, Υαλουρονικού, Βλαστοκυττάρων.

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος;

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η μέτατραυματικη αρθριτιδα, και η άσηπτη νέκρωση (οστεονέκρωση των μηριαίων κονδύλων).

Eίναι οι παθήσεις που προκαλούν  την καταστροφή των  δομικών στοιχείων της άρθρωσης, των αρθρικών χόνδρων των μηνίσκων των συνδέσμων και των υποχόνδριων οστών.

Τα συμπτώματα είναι ο πόνος, το οίδημα και η δυσκαμψία που  προκαλεί σημαντική δυσχέρεια στην καθημερινότητα του ασθενούς, μέχρι και σημαντικού βαθμού αναπηρία. Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις που προσβάλλονται πιο συχνά.
Σκοπός της Ολικής Αρθροπλαστικής Γόνατος είναι να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και να αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης, επιτρέποντάς του, να επιστρέψει στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.                                            

H εμπειρία του ορθοπαιδικού χειρούργου

Ο Κ. Παυλίδης έχει εξειδικευθεί στην αρθροπλαστική γόνατος σε μεγάλα κέντρα στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο όγκο χειρουργείων και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στην Αρθροπλαστική Γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας.

Η τεχνική που ακολουθεί ο ιατρός

Τα τελευταία χρονιά η επέμβαση  έχει εξελιχθεί και πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (MIS) ψηφιακά υποβοηθούμενη, κατά την οποία περιορίζεται στο ελάχιστο ο τραυματισμός των γειτονικών ιστών. Μικρή παραμονή στο Νοσοκομείο – Πρωτόκολο  Γρήγορης Αποκατάστασης. Οσο το δυνατόν με αναίμακτες τεχνικές χωρίς ανάγκη μετάγγισης αίματος.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται (ατσάλι, κράμα τιτάνιου, πολυαιθυλένιο) έχουν 2 πολύ σημαντικές ιδιότητες :

 

  1. είναι κράματα ισχυρής ανθεκτικότητας 
  2. είναι βιοσυμβατά

Έτσι εξασφαλίζεται η αντοχή τους και η ανθεκτικότητά τους χωρίς να εμφανίζονται αντιδράσεις από τον οργανισμό. Ο σχεδιασμός τους βασίζεται σε εμβιομηχανικές μελέτες και μετά την τοποθέτησή τους η τεχνητή άρθρωση προσομοιάζει απόλυτα με τη φυσική άρθρωση του γόνατος.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής που ακολουθεί ο ιατρός

  • ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ
  • ΜΙΚΡΗ ΤΟΜΗ, ΤΕΛΕΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
  • ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ- ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
  • ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Πριν το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Πριν από κάθε επέμβαση η προεγχειρητική προετοιμασία είναι απαραίτητη. Ο ασθενής υποβάλλεται σε καρδιολογικό έλεγχο, σε εξετάσεις αίματος σύμφωνα με τις καθορισμένες οδηγίες. Επίσης, γίνεται ενημέρωση του αναισθησιολόγου για το ιστορικό του ασθενούς και τα φάρμακα που λαμβάνει. Ο αναισθησιολόγος δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς για την προηγουμένη μέρα πριν το χειρουργείο. Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο γίνεται την ημέρα της επέμβασης.

Τι αναισθησία απαιτείται;

Στηναρθροπλαστική  γόνατος η αναισθησία που απαιτείται είναι ήπια  αναισθησία (μέθη) καιπεριοχική αναισθησία (επισκληρίδιος). Με την οποια ο μετεγχειρτικός πόνος εξαλείφεται.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Λόγω της μεγάλης εμπειρίας του Κ.ΠΑΥΛΙΔΗ το χειρουργείο διαρκεί περίπου 60 με 90 λεπτα.

Μετά το χειρουργείο τι χρειάζεται να κάνω;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η μεγάλη αποτελεσματικότητά της, η οποία συνδυάζεται με πολύ μικρή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Το μικρό χειρουργικό τραύμα, βοηθάει πολύ τον ασθενή από τις πρώτες κιόλας ημέρες μπορεί και ανταποκρίνεται χωρίς πόνο στις καθημερινές ασχολίες του.
Ο ασθενής μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξατομικευμένο για την πλήρη, ταχεία και ασφαλή επάνοδό του στη καθημερινή δραστηριότητα του.

Πόσο διαρκεί η αρθροπλαστική γόνατος;

Με την σωστή εξατομικευμένη τοποθέτηση τωνμεταλικών προθέσεων της αρθροπλαστικής. Σε εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό η διάρκεια της αρθροπλαστικής είναι στα 25 – 30 χρόνια.

Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού

Αν κι εσείς πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος που χρήζει αρθροπλαστικής γόνατος, μην διστάσετε να ρωτήσετε τον  Εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό  Dr Παυλίδη Ιωάννη. Καθώς η πολυετής εμπειρία και ενασχόληση του με τις παθήσεις του γόνατος και  συνεχής ενημέρωση με τις τελευταίες εξελίξεις, τον καθιστούν τον πλέον ειδικό για την Χειρουργική του Γόνατος.

Call Now Button Scroll to Top